Ik vind het beschermingsbewind niet prettig.

Wat bewindvoerders het meeste van hun cliënten bij ontevredenheid terug horen is: “Behandel me niet als een klein kind.” “Het is mijn geld.” “Ik belde je en je was er weer niet.” en “Door jou zit ik nog in de schulden/ moet ik belasting terug betalen/ heb ik te weinig leefgeld/ kan ik mijn verjaardag niet vieren/ et cetera.” Beschermingsbewind wordt door de onderbewindgestelde vaak als erg heftig ervaren. Dit kan het natuurlijk ook zijn. Iemand geeft in feite zijn/ haar portemonnee af aan een vreemde. Soms speelt er meer mee, zoals bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis, laag IQ, taalbarrière of verslaving. Hierdoor kan het nog lastiger zijn om aan de nieuwe situatie te wennen.

”Degene die onder bewind komt heeft de grootste en moeilijkste stap al genomen. Dit is namelijk zien dat hulp nodig is en zelf hulp inschakelen.”

Vanaf het moment dat iemand is opgenomen in het beschermingsbewind verandert er veel. Geld en hoe dit wordt uitgegeven heeft namelijk invloed op het hele leven van iemand. Soms verandert er niets aan het uitgavenpatroon, maar veelal maakt de bewindvoerder andere keuzes dat de onderbewindgestelde eerder zelf zou hebben gemaakt. Dit is logisch omdat dit vaak de reden is dat beschermingsbewind wordt uitgesproken.

Het heeft meestal minimaal een jaar nodig voordat u gewend bent aan de nieuwe situatie. Tot u gewend bent is het heel normaal dat u vast wil houden aan oude gewoontes. Dit kan zijn dat u bijvoorbeeld al uw geld voor de maand opneemt zodat u het niet kwijt bent aan schuldeisers. Of dat u geld van uw zus leent als u even tekort komt. Ook al weet u dat sommige acties tegen de afspraken met uw bewindvoerder ingaan, dit voelt vertrouwd. Vertrouwdheid voelt veilig. Blijf er dus alert op dat u los wil blijven komen van die oude gewoontes. Het is eng, maar u krijgt ervoor terug dat er rust kan komen in de financiën. Dit scheelt zoveel zorgen en stress.

Vindt u het beschermingsbewind niet prettig omdat uw bewindvoerder (aantoonbaar) het werk niet goed doet? Stap dan over naar een andere bewindvoerder.

Lees verder